MALINOWY KOPIEC KRETA
(Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm)
*4 jajka
*120 g masła lub margaryny
*120 g cukru
*cukier waniliowy
*150 g mąki
*czubata łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki kakao
Nadzienie:
*galaretka owoce leśne
*500 ml śmietany kremówki
*50 dag malin
Przygotowanie:
1.Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na gładką masę i ucierającdodawać cukier i cukier waniliowy. Nadal ucierając dodać żółtka.
Połączyć wszystkie składniki.

do utartej masy i dokładnie wymieszać.

3. Ubić białka na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

4. Ciasto rozsmarować w natłuszczonej i posypanej bułką tartą
tortownicy. Piec 30 min. w temp. 180 stopni.

5.Przestudzone ciasto wyjąć z tortownicy i zaznaczyć nożem ok. 2 cm
margines. Środek ciasta wydrążyć łyżką na głębokość ok. 1 cm.
W między czasie przygotować galaretkę z połowy ilości wody i wystudzić.

6.Dookoła wgłębienia wyłożyć maliny. Jeżeli owoce nie są wystarczająco słodkie można posypać je cukrem pudrem.

7.Schłodzoną śmietanę ubić, a następnie połączyć z gęstniejącą galaretką. Krem rozłożyć na malinach tworząc kopułę.
8.Wydrążonym i pokruszonym ciastem posypać krem i lekko docisnąć.


10. Mniam! Smacznego!
Fajny przepis - niedługo siostra ma urodziny to coś takiego fajnie byłoby zrobić!
OdpowiedzUsuńKopiec kreta jest świetny :)
OdpowiedzUsuńFit Szef