sobota, 27 czerwca 2015

Podstawowy przepis, czyli biszkopt jasny i ciemny

Cześć! W związku z tym, że znalazłam dzisiaj troszkę czasu, postanowiłam dodać przepis na biszkopt, który zawsze się udaje i jest bardzo prosty. Jest to mój wypróbowany przepis.
A więc czego potrzebujemy?

          Biszkopt jasny: 
  • 6 jajek 
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
          Przygotowanie:
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i ubijając dodawać szklankę cukru.
  • Ubijając na wolnych obrotach dodawać żółtka.
  • Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całą masę delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. 
 Jeśli nie jesteśmy pewni czy biszkopt jest gotowy, sprawdzamy go wbijając patyczek. Jest gotowy jeżeli patyczek jest suchy.


          Biszkopt ciemny:

To po prostu wszystkie składniki biszkoptu jasnego + 2 łyżki kakao. Kakao należy dodać podczas przesiewania mąki. I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz