środa, 22 lipca 2015

Domowa pizza z kabanosem i kukurydzą.

Witajcie! Dzisiaj przedstawię wam prosty przepis na pyszną pizzę. Ciasto do niej wyrabia się mikserem.

Składniki na jedną dużą blachę:
*2 szkl. mąki
*1/2 szkl. mleka i więcej przy wyrabianiu
*2 łyżki oleju lub oliwy
*50 g drożdży (pół małego opakowania)
*3 długie kabanosy
*mała puszka kukurydzy
*kostka sera żółtego (dodajemy go tyle ile lubimy)
*ketchup lub przecier pomidorowy
*sól, bazylia, oregano



Przygotowanie:
1. Mąkę, mleko, olej, drożdże i przyprawy wsypujemy do jednej miski. Drożdże najlepiej połączyć z ciepłym mlekiem, wtedy szybciej się rozpuszczą. Przyprawiamy według własnych upodobań, ale ważne jest, aby ciasta nie przesolić.





 2. Miksujemy razem wszystkie składniki, dodając więcej mleka. Ciasto ma powstać jednolite, ale jednocześnie mokre, aby dało się rozprowadzić łyżką na formie do pieczenia. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką na pół godziny żeby troszkę wyrosło.
Po tym czasie wykładamy ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.




3. Kabanosy kroimy na plasterki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.









4. Ciasto polewamy ketchupem lub smarujemy przecierem pomidorowym. Na wierzch wykładamy kabanosy i kukurydzę. Posypujemy startym serem.
Tak przygotowaną pizzę pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut.




5. I gotowe! Smacznego!