piątek, 26 czerwca 2015

Pleśniak ze śliwkami

Tak jak obiecałam upiekłam ciasto, bo zawsze na weekend coś słodkiego musi być. Powoli opiszę przepis i dołączam zdjęcia mojego wypieku.
 Pleśniak ze śliwkami

*Składniki (na dużą blachę)*
4 szkl. mąki
szklanka cukru + 6 łyżek
6 jajek
350 g margaryny lub masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g śliwek lub innych owoców np. jagód lub truskawek (mogą być także mrożone )

*Przygotowanie*
1.Żółtka mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i 6 łyżek cukru. Zagniatamy na gładkie ciasto.
2.Ciasto dzielimy na 3 części (jedną większą i dwie mniejsze) i wkładamy do zamrażalnika (aż stwardnieje).
3.Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na tarce o dużych oczkach ścieramy większą część ciasta i rozprowadzamy w formie równomiernie.
4. Układamy pokrojone śliwki.
5.Na śliwki ścieramy mniejszy kawałek ciasta.
6.Ubijamy białka ze szklanką cukru(ważne, aby pierwsze ubić białka, a potem dodawać stopniowo cukier). Ubite białka wykładamy na ciasto.
7.Ostatni kawałek ciasta ścieramy na wierzch. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
8. Jemy! Smacznego.
 





 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz