MALINOWY KOPIEC KRETA
(Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm)
*4 jajka
*120 g masła lub margaryny
*120 g cukru
*cukier waniliowy
*150 g mąki
*czubata łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki kakao
Nadzienie:
*galaretka owoce leśne
*500 ml śmietany kremówki
*50 dag malin
Przygotowanie:
1.Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na gładką masę i ucierającdodawać cukier i cukier waniliowy. Nadal ucierając dodać żółtka.
Połączyć wszystkie składniki.
2.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie przesiać
do utartej masy i dokładnie wymieszać.
3. Ubić białka na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
4. Ciasto rozsmarować w natłuszczonej i posypanej bułką tartą
tortownicy. Piec 30 min. w temp. 180 stopni.
5.Przestudzone ciasto wyjąć z tortownicy i zaznaczyć nożem ok. 2 cm
margines. Środek ciasta wydrążyć łyżką na głębokość ok. 1 cm.
W między czasie przygotować galaretkę z połowy ilości wody i wystudzić.
6.Dookoła wgłębienia wyłożyć maliny. Jeżeli owoce nie są wystarczająco słodkie można posypać je cukrem pudrem.
7.Schłodzoną śmietanę ubić, a następnie połączyć z gęstniejącą galaretką. Krem rozłożyć na malinach tworząc kopułę.
8.Wydrążonym i pokruszonym ciastem posypać krem i lekko docisnąć.
9. Gotowe ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
10. Mniam! Smacznego!
Fajny przepis - niedługo siostra ma urodziny to coś takiego fajnie byłoby zrobić!
OdpowiedzUsuń