sobota, 27 czerwca 2015

Podstawowy przepis, czyli biszkopt jasny i ciemny

Cześć! W związku z tym, że znalazłam dzisiaj troszkę czasu, postanowiłam dodać przepis na biszkopt, który zawsze się udaje i jest bardzo prosty. Jest to mój wypróbowany przepis.
A więc czego potrzebujemy?

          Biszkopt jasny: 
  • 6 jajek 
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
          Przygotowanie:
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i ubijając dodawać szklankę cukru.
  • Ubijając na wolnych obrotach dodawać żółtka.
  • Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całą masę delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. 
 Jeśli nie jesteśmy pewni czy biszkopt jest gotowy, sprawdzamy go wbijając patyczek. Jest gotowy jeżeli patyczek jest suchy.


          Biszkopt ciemny:

To po prostu wszystkie składniki biszkoptu jasnego + 2 łyżki kakao. Kakao należy dodać podczas przesiewania mąki. I gotowe!

piątek, 26 czerwca 2015

Pleśniak ze śliwkami

Tak jak obiecałam upiekłam ciasto, bo zawsze na weekend coś słodkiego musi być. Powoli opiszę przepis i dołączam zdjęcia mojego wypieku.
 Pleśniak ze śliwkami

*Składniki (na dużą blachę)*
4 szkl. mąki
szklanka cukru + 6 łyżek
6 jajek
350 g margaryny lub masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g śliwek lub innych owoców np. jagód lub truskawek (mogą być także mrożone )

*Przygotowanie*
1.Żółtka mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i 6 łyżek cukru. Zagniatamy na gładkie ciasto.
2.Ciasto dzielimy na 3 części (jedną większą i dwie mniejsze) i wkładamy do zamrażalnika (aż stwardnieje).
3.Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na tarce o dużych oczkach ścieramy większą część ciasta i rozprowadzamy w formie równomiernie.
4. Układamy pokrojone śliwki.
5.Na śliwki ścieramy mniejszy kawałek ciasta.
6.Ubijamy białka ze szklanką cukru(ważne, aby pierwsze ubić białka, a potem dodawać stopniowo cukier). Ubite białka wykładamy na ciasto.
7.Ostatni kawałek ciasta ścieramy na wierzch. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
8. Jemy! Smacznego.
 





 

 

Start

Witam na moim blogu kulinarnym! Znajdziecie tutaj sprawdzone przeze mnie przepisy i inspiracje. Blog będzie przydatny przede wszystkim dla zaczynających swą przygodę z kuchnią. Wkrótce dodam pierwszy sprawdzony i dokładnie opisany przepis na ciasto. Zapraszam serdecznie!